Samsun İl Koordinatörlüğü

“Kırsal Turizm Politikaları Bilgi Aktarım Çalıştayı” Trabzon’da Düzenlendi


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü arasında “Kırsal Turizm Politikaları Bilgi Aktarım Çalıştayı” düzenlendi.
13 Nisan Çarşamba günü Trabzon Ramada Plaza’da düzenlenen ve iki gün sürecek çalıştaya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali Mohammad Mousavi, Afrika ve Asya Kırsal Kalkınma Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Manoj Nardeosingh ile D8 üyesi Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan’dan ilgili yetkililer katıldı.
“Türkiye, son 10 yılda sağlanan teşvik ve destekler ile turizm sektöründe atağa kalkmıştır”
Turizmin bir ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda kazanım elde etmesini sağlayan en önemli hizmet sektörlerinden biri olduğunu belirten TKDK Başkanı Antalyalı, “Turizm endüstrisi Türkiye’nin önemli büyüme kaynaklarından biri olma özelliğini korumaktadır. Bu nedenle turizm potansiyeli bulunan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler özellikle uluslararası turizm faaliyetlerine ağırlık vererek, hem ekonomik gelişmelerini hızlandırmak hem de geliri tabana yaymak suretiyle ülkedeki refah düzeyini yükseltmeyi amaçlamaktadırlar.” dedi.
Teknolojiye paralel olarak seyahat imkânlarının gelişmesinin turizm sektörüne farklı bir ivme kazandırdığını belirten Antalyalı, “Turizm gelir arttırıcı, istihdam yaratıcı, döviz girdisi sağlayıcı bir sektör haline gelmiştir. Uluslararası turizm bugün dünya ülkelerinin % 83’ünün en önemli 5 gelir getirici sektöründen biri olmuştur. Sektör, küresel ekonominin daraldığı ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çok ciddi siyasi çalkantıların yaşandığı, 2011 yılında dahi, büyümeye devam etmiştir.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 2012 yılında İngiltere'yi geçerek dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler arasında 6. sırada Avrupa’da ise 4. sırada yer aldığını söyleyen Antalyalı, konuşmasına şöyle devam etti:  “Türkiye, 2013 yılında toplam 38 milyona yakın turist ağırlamıştır. Ülkemiz son 10 yıllık süreçte turizm sektöründe atağa kalkmış ve milli ekonomisine turizm gelirleriyle çok ciddi katkılar sağlamıştır. Turizm sektöründeki bu büyümenin nedenleri arasında sektöre sağlanan teşvik ve destekler; Kültür ve Turizm Bakanlığının dünya genelinde yapmış olduğu tanıtım faaliyetleri; yatırım kapasitesinin artması; yaz turizmi ile birlikte kış turizmi, termal turizm tıbbi ve kırsal turizm gibi sektörün farklı alanlarda büyümesi sayılabilir.”
Turizm sektörünün yeniliklere açık, değişikliklere ayak uydurabilen bir yapıda olmasının zorunluluğuna değinen Antalyalı, düzenledikleri bu çalıştay ile kırsal turizm alanında tecrübe aktarımı ile yeni çalışmaların gerçekleştirilerek ülkeler arasında işbirliği yapılmasının önemine vurgu yaparak sözlerini tamamladı.
D8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Musavi ise kırsal turizmin tarım sektörü ile entegre edilerek ülkeler için ekonomik kazançlar sağlayacağını belirtti.
Kırsal turizm sektöründe fırsatlar yaratmanın önemine değinen Mousavi, “Kırsal turizm, geleneksel anlamda yapılan turizm faaliyetlerini tamamlayacak ve böylece alternatif gelir kaynağı ve istihdam sağlayacaktır.” dedi.
D8 üye ülkeleri TKDK ile daha fazla işbirliği yapmaya teşvik eden Mousavi, “TKDK’nın kırsal turizm alanında kapasite geliştirme, teknik yardım ve proje uygulama alanlarında tecrübesini D8 üye ülkelerin temsilcilerine aktarmasını diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kırsal turizm projelerinin yatırım alanları, kırsal turizm ile diğer turizm aktiviteleri arasındaki farkları içeren Türk kırsal turizm politikaları ve uygulamalarına ilişkin birikimlerin D-8 üyelerine aktarıldığı çalıştayda Malezya ve Pakistan’da birer sunum gerçekleştirdi.
Toplantı sonrasında çalıştaya davet edilen Afrika ve Asya Kırsal Kalkınma Örgütü (AARDO) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Manoj Nardeosingh ile bir araya gelen TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, TKDK ile AARDO arasında işbirliği protokolü yapılması konusunda mutabakata vardı.
Programın ikinci günü Trabzon’da TKDK tarafında desteklenen kırsal turizm işletmelerine teknik gezi düzenlenecek.
















    Cimer