Samsun İl Koordinatörlüğü

IPARD Programı İzleme Komitesi Toplantısı


14. IPARD ve 1.  IPARD-II İzleme Komitesi Toplantısı, 10 Mart Perşembe günü Ankara Latanya Otel'de gerçekleştirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç başkanlığında düzenlenen İzleme Komitesi'ne Komite üyeleri, Komisyon yetkilileri Gerard Kiely ve Iwona Lisztwan, Bakanlığımız Yönetim Otoritesi yetkilileri, Kurum Başkanımız Dr. Ahmet Antalyalı ile yöneticilerimiz ve ilgili uzmanlar katıldı.
Komite toplantısında IPARD Programının uygulamasına ilişkin hem Yönetim Otoritesi hem Kurumumuz tarafından Komite üyelerine sunumlar yapıldı.
IPARD-I Programını değerlendirerek 2011 yılından günümüze yaşanan sürece ilişkin görüşlerini paylaşan Komisyon yetkilisi Iwona Lisztwan, IPARD Programının başlangıç sürecinin zor ve yavaş olduğunu ancak gelinen noktada program kapsamında ayrılan fonun tamamının -hatta daha fazla bütçe olsa onun da harcanacağını- kullanıldığını belirtti.
Gelinen noktayı bir başarı olarak değerlendiren Lisztman, “TKDK başlangıçtan itibaren etkili bir biçimde çalıştı ve karşılaşılan sorunları gayet becerikli bir şekilde aştı.” dedi.
Iwona Lisztwan, son olarak fon kullanım dağılımının sektörler ve bölgeler arasındaki eşitsizliğine dikkat çekerek bu konunun Programın uygulanmasının iyileştirilmesi için değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Komisyon yetkilisi Gerard Kiely, IPARD-I Programının tecrübelerinin değerlendirilerek Programın gerçekten kimin için uygulandığının gözden geçirilmesi gerektiğini, özellikle son çağrılarda alınan proje başvurularının beklenenin üzerinde olduğunu ve bunun olumlu/olumsuz etkileri olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ise “Küçük ölçekli işletmeleri daha çok desteklemeyi düşünüyoruz. IPARD-II ile hibe oranını yüzde 70’lere çektik. Proje yapabilme kapasitesi artıyor ve daha fazla proje alıyoruz. Zamanla hibe oranının değişmesi ve böylece daha fazla üreticiyi destekleme konusunu tartışabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Denetim Otoritesi'nin değerlendirmeleri, Program kapsamında Yönetim Otoritesi ve Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen tanıtım faaliyetleri, IPARD-I Değerlendirme Raporu, Tarım-Çevre tebdiri hazırlıkları, LEADER uygulamaları, Teknik Destek kapsamında gerçekleşen faaliyetler, IPARD-II Programı ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.
Toplantının sonunda bir dahaki İzleme Komitesi’nin 16 Haziran 2016 tarihinde yapılması karara bağlandı.




    Cimer