Samsun İl Koordinatörlüğü

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KAPSAMINDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLERDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR


TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KAPSAMINDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLERDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
 

1- Genel itibariyle sözleşmeden sonraki ilk üretim sezonunda tıbbi ve aromatik bitki ekleme talepleri kabul edilmemektedir. Bu nedenle en az bir ekim ve hasat gerçekleştirip sonuçları gördükten sonra değişiklik(münavebe) talepleri yapılabilir.
2- Zeyilname ile yatırım adresi değişikliği yapılamamaktadır. Tıbbi ve aromatik bitki ekimi yapan faydalanıcılar eğer arazi değişikliği yapmak istiyorlarsa; ancak mevcut arazileri projede kalmak koşulu ile yeni bir yatırım arazisini projeye ekleyerek münavebeli (ekim nöbeti) ekim yapabilirler. Münavebeli ekim yapılacak ikinci bir araziyi projeye eklemek için aşağıdaki belgelerin hazırlanarak İl Koordinatörlüğümüze başvurulması gerekmektedir. Belgeler:
a) Değişiklik Talep Formu (Büyük değişiklik talepleri, yatırımın amacını olumsuz etkilemeyen diğer değişiklik talebi)
b) Aplikasyon Krokisi
c) Takyidatlı Tapu Kaydı
d) Kira Sözleşmesi (Başvuru sahibi arazinin sahibi değil ise)
e) Arazilerin ekiliş sıralarını belirtir dilekçe.
3- İş Planında/Teknik Projede belirtilmiş olan ürünlerin ekiliş yılları ya da ekilen parsellerin ekiliş sırasının kendi aralarında değiştirilmek istenmesi durumunda sunulacak belgeler;
a) Arazilerin ekiliş sıralarını ve/veya ürünlerin ekiliş yıllarını belirtir dilekçe.

4- Sözleşmesinde/projesinde birden fazla bitki bulunan faydalanıcının, bitki çeşidini azaltması isteği durumunda sunulacak belgeler;
a) Projesinde hangi bitkinin kalacağı hangisinin çıkarılacağını belirtir dilekçe,
b) Proje kapsamından çıkartılacak bitki çeşidi ile ilgili makul gerekçe (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) İl, İlçe Müdürlüklerinden ve/veya resmi kurumlardan (Enstitü, Üniversite gibi) toprak analizlerini esas alınarak hazırlanan resmi rapor/yazı.
c) Bu tür değişiklik taleplerinde çıkarılacak bitkiden dolayı TKDK desteği ile alınan ekipmanlar incelenerek, işlevi kalmayan ekipmanlar için geri alım yapılacaktır.
5- Faydalanıcı tarafından ekimi yapılan tıbbi ve aromatik bitkinin çıkmaması veya beklenen verimin alınamaması gibi makul gerekçelerle (bunun belgelenmesi koşuluyla); ikinci bir tıbbi aromatik bitki ilavesi ile münavebeli ekim yapılabilir.  Bu amaçla ;
a) Projeye hangi ikinci bitkinin ilave edildiğini belirtir dilekçe (dilekçede hangi yıl hangi bitkinin ekileceği sırasıyla belirtilmelidir).
b) Yatırım arazisinin yeni seçilen ikinci bitkinin yetiştirilmesine elverişli olduğunu gösterir GTHB İl, İlçe Müdürlüklerinden ve/veya resmi kurumlardan (Enstitü, Üniversite gibi), toprak analizleri esas alınarak hazırlanan resmi rapor/yazı.

6- Faydalanıcı tarafından ekimi yapılan tıbbi aromatik bitkinin çıkmaması ya da verimin düşük olması durumunda ya da aynı arazide üst üste ekimden dolayı meydana gelen verim düşüklüğünden dolayı(ikinci bir yatırım arazisi eklemek yerine) mevcut bitki kalmak koşuluyla ikinci bir tıbbi aromatik bitki ilavesi ile münavebeli ekim yapılabilir. Bu durumda sunulacak belgeler;
a) Projeye hangi ikinci bitkinin ilave edildiğini belirtir dilekçe (dilekçede hangi yıl hangi bitkinin ekileceği sırasıyla belirtilmelidir).
b) Yatırım arazisinin yeni seçilen ikinci bitkinin yetiştirilmesine elverişli olduğunu gösterir GTHB İl, İlçe Müdürlüklerinden ve/veya resmi kurumlardan (Enstitü, Üniversite gibi), toprak analizleri esas alınarak hazırlanan resmi rapor/yazı.

7- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üretimi desteklenen ve tıbbi ve aromatik bitki listesinde yer alan aspir bitkisi vb. projelerden çıkarılamamaktadır.
Açıklamalar:
-Mevsimsel kuraklık, yetiştirme tekniğine/dönemine uygun olmayan yetiştiricilik ve diğer geçici nedenler bitki değişikliği için geçerli sebepler değildir.
-Toprak analizi: Yatırım arazisine uygun bitki seçiminde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl, İlçe Müdürlüklerinden ve/veya resmi kurumlardan (Enstitü, Üniversite gibi) alınacak raporlarda, bu birimlerin yorum ve kararları için gerekli olan toprak analizlerinin olması şarttır. Ancak toprak analizlerinden hangisi/hangilerinin kullanılacağı bu birimlerin inisiyatifindedir. Bu birimler toprak analizlerinin yanında diledikleri başka analiz metotlarını da kullanarak raporlarını düzenleyebilirler.
-Ek bilgi-belge: Değişiklik taleplerinde TKDK gerekli gördüğünde, yukarıda belirtilenler dışında destekleyici ek bilgi ve belge talep etme hakkına sahiptir.

-Aynı tapu bilgileri GTHB İlçe Müdürlüklerinden alınan raporlarda da yer almalıdır.
-Toprak/bitki analiz raporlarının “ürün ve istenilen analiz açıklaması” bölümünde de mutlaka yetiştirilecek ürünlerin tamamı yazılmış olmalıdır. Aksi halde bu belgelerin geçerliliği doğrulanamamaktadır.
-Değişiklik taleplerinde aşağıdaki tablo doldurularak mutlaka dilekçe ekinde sunulmalıdır. Tabloda 1. yıla projedeki ürün yazılmalı, münavebe bitkisi 2. yıldan itibaren başlamalıdır.




TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ 5 YILLIK EKİM PLANI

Faydalanıcı adı-soyadı:
Başvuru Kayıt Numarası:

Ekim planı
Yıllar Bitki Adı Ekim arazisi/arazileri tapu bilgileri
(köy, ada, pafta, parsel)
1. yıl Not: 1. Yıl projedeki bitki olmak zorunda  
2. yıl    
3. yıl    
4. yıl    
5. yıl    

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği projemde yukarıda belirttiğim ekim planına göre yetiştiricilik yapmayı taahhüt ve talep ediyorum.

Faydalanıcı adı-soyadı:
Adres:
Tarih:
İmza:
    Cimer